Scheiden is van alle tijden. Ook al bleven vroeger vele huwelijken in stand omwille van de kerk of de buitenwereld.

Als een relatie ten einde loopt, is dat meestal geen vrolijke zaak. Hoewel ik wel eens heb meegemaakt dat twee echtelieden een groot feest gaven omdat ze een punt hadden gezet achter hun huwelijk. Zo kan het ook natuurlijk. Niettemin zullen ook in hun zeldzame geval de nodige tranen zijn gevloeid. Scheiden doet lijden...

Vermijd de hoeken van de rechtbank...
Maar hoeveel lijden precies, dat hangt af van jezelf en je partner. Je kunt ervoor kiezen om een advocaat in de arm te nemen die je aanstaande ex alle hoeken van de rechtbank laat zien. Moet je natuurlijk wel hopen dat je partner niet een betere advocaat heeft die jou een onvrijwillige rondleiding geeft...

Zou het niet beter zijn om datgene wat je ooit samen bent begonnen, ook weer samen af te ronden? Zou dat niet een veel betere uitgangspositie voor de toekomst opleveren? Het antwoord is ja. Uit de praktijk blijk dat scheidingen die met behulp van mediation in goed overleg worden uitgevoerd, leiden tot een aanmerkelijk betere uitkomst voor beide (ex-)partners. En ook voor jullie kinderen als die er zijn. In een mediation-traject voer je met je partner gesprekken onder deskundige begeleiding van een mediator. Je werkt samen aan een nieuwe, optimale uitgangspositie, gericht op de toekomst. 

Divorce Apart Together: apart scheiden
Maar wat nu als de situatie dusdanig is ontspoord dat gezamenlijke gesprekken niet meer goed mogelijk zijn? In dat geval kun je 'apart scheiden'. Ook wel 'Divorce Apart Together' genoemd. Je voert dan ieder afzonderlijk gesprekken met de mediator. De mediator brengt over wat je tegen elkaar wil zeggen en zorgt op deze manier voor de noodzakelijke onderlinge communicatie. De mogelijkheid bestaat dat er in de loop van het proces openingen ontstaan om de gesprekken in de gezamenlijkheid te continueren maar dat is geen voorwaarde. Zelfs op deze indirecte manier van gespreksvoering, ontstaan er betere resultaten dan wanneer je beiden een advocaat laat vechten om je zaak te bepleiten.

En wat als je nog niet zeker weet of je wil scheiden? Ook in dat geval biedt mediation uitkomst. Mediation leidt vaak tot het beter verstaan van elkaar en daardoor een beter onderling begrip. Het zal niet de eerste keer zijn dat mediation leidt tot verbetering (en continuering) van de relatie!

Kom praten
In alle gevallen is het zinvol om te komen praten. Dat kost je niets. In een uur tijd weet je wat je te wachten staat, voor welk scenario je ook kiest. Je leert mij als mediator kennen en ook wat mediation precies inhoudt. Gebruik de chat rechtsonder in het scherm of bel mij op 0653 350095.

 

Copyright © Coers Mediation